8/5/07

Al·lahu Akbar, TV3, Beirut

Aquests darrers dies, amb l'enrenou de l'informe Winograd i la inestabilitat política que es respira a Israel, la televisió que paguem tots (que no és el mateix que "de tots") ha considerat convenient explicar-nos la situació des de la imparcial i mai tendenciosa perspectiva de Joan Roura, el mujahidí de Badalona, el jihadista de les ones. L'última perla amb què ens ha obsequiat és una crònica de com Hezbollah ajuda les víctimes dels pèrfids bombardejos israelians al sud del Líban, concedint-los diners per restaurar les cases, ajudant als ferits, proporcionant assistència, etc. Tot plegat ben amanit amb algun testimoni lacrimogen (amb tots els respectes per les víctimes) i fins i tot amb una entrevista amb un capitost de la milícia. Entre les moltes coses que el relat no diu, per exemple, n'hi ha una de tan òbvia com que la guerra la va començar Hezbollah o bé que els missils que van caure sobre Israel són cortesia de la gran democràcia iraniana. I això per no parlar del que suposa equiparar moralment l'Estat d'Israel amb Hezbollah.

Sens dubte, podríem perdre'ns en disquisicions sobre la guerra del Liban, el conflicte Israel-Palestina i altres consideracions geopolítiques i històriques, i segurament no ens posaríem mai d'acord, o potser sí. El cas és que les cròniques pseudoprogres i antisionistes ni tan sols donen l'oportunitat de plantejar un debat sobre el tema, perquè el veredicte ja se sap abans de començar: Israel, culpable; Estats Units, còmplice. En el cas de l'informe Winograd, per exemple, es podria haver aprofitat per comentar que Israel disposa de mecanismes que permeten controlar les accions dels seus líders o bé les importants mobilitzacions públiques, impensables en la majoria de països veïns. Doncs no, com de costum s'ha aprofitat per carregar els neulers contra Israel, per legitimar el terrorisme i per fer d'altaveu de l'antisemitisme i el fanatisme més tronats.

Segurament molts dels que ens trobem per aquests verals ja estem curats d'espants en aquest sentit. Amb les noves tecnologies, Internet o la televisió per satèl·lit no cal mirar TV3 per informar-se, però a casa nostra hi ha una majoria de població per a la qual TV3 és gairebé l'únic referent informatiu. Per tant, el sectarisme sense límits dels delegats de TV3 a Orient Mitjà inocula constantment unes dosis, cada cop més carregades, de propaganda antiisraeliana, antiamericana i antioccidental. En Roura, no obstant, és gat vell i evita amb molta cura utilitzar directament la mentida. Però tan o més repugnant que la mentida és la manipulació amb l'objectiu de satanitzar tot un país i de contribuir, sembla que amb prou èxit, que a Catalunya l'odi a Israel sigui un sentiment més difós fins i tot que la defensa de la causa palestina. L'important, pel que sembla, no és saber què es defensa, sinó tenir clar qui és l'enemic.

12 comentaris:

PETATS A ULTRANÇA ha dit...

Tv3 és el canal més manipulador de tots en les noticies sobre el conflicte d'Israel.

Odalric ha dit...

Tens ABSOLUTAMENT tota la raó.

TV3 és penosa en general pel seu actual sectarisme, però en el cas d'Israel ja és fins i tot absurd.

No entenc com no ho veuen... o el problema és que ho veuen prou bé.

Albert Guilera ha dit...

La tendenciositat esquerranosa de la CCRTV és un escàndol diari. Com que no han pogut pair la victòria d'en Sarko, ahir Catalunya Informació concentrava tota la crònica francesa en el presumpte escàndol que suposen unes merescudes vacances a bord del iot d'un amic ric, i per il·lustrar-ho reproduïen el titular de "Liberation". M'agrada en Sarko perquè els planta cara i ja ha dit que no pensa demanar disculpes, i ha estat així com s'ha obert camí en un país que fa poc temps patia un predomini "progre" tan o més fort que Catalunya. Avui el nostre país és l'últim refugi de l'esquerra tronada.

Nahmànides ha dit...

Sí, el tema de les eleccions franceses i el tractament que n'ha fet TV3 donaria per uns quants posts més... Quan van haver de dir que havia guanyat en Sarkozy van resumir-ho dient que s'havia imposat la política de "mà dura i neoliberalisme" i avall, que fa baixada. I ara ja s'han encarregat d'atiar el foc amb això del iot. Una pena, tot plegat. Però és clar, si quan en Pellicer es va fer càrrec del TN, ara fa uns mesos, el van entrevistar a El Periódico i li van preguntar quines notícies li agradaria donar i ell va dir alguna cosa així com "que hi ha pau al món i que la Segolène Royal ha guanyat les eleccions". Llavors, què n'hem d'esperar?

Oriol de Mollerussa ha dit...

Teniu tota la raó, i a banda del que dieu, també miren de carregar-li les culpes a en Sarkozy dels aldarulls que comenten aquelles colles de bípedes anti-Sarkozy al centre de París. N'hi ha per llogar-hi cadires!

Odalric ha dit...

Clar, el que és realment progre és anar de vacances a Doñana. Allò sí que és un destí humil i barat...

Elies ha dit...

comentari molt oportú. Realment no hi ha res més penós que veure "la nostra" com un altaveu del progressisme més tronat i les seves consignes, que segueixen al peu de la lletra.

Per començar amb el més recent, la victòria de Sarkozy, de la qual me n'alegro moltíssim, tot i que sé que en termes nacionals no ens aporta res, va ser viscuda traumàticament per "la nostra", que tenia desplaçats a can Royal els enviats i tot ho "analitzava" com un badoc, "com hem pogut perdre"???

I pel que fa estrictament al post, és fastigós observar la parcialitat obsessiva amb què s'informa de tot el que té a veure amb Israel. Tot i que molts de vosaltres ja n'heu tingut coneixement a través del meu blog, torno a recomanar la lectura del llibre "La guerra fallida d'Israel contra Hezbolah", de Renaud Girard, editorial Malabar. Com anunciava al meu blog: http://elies115.blogspot.com/2007/04/la-guerra-fallida-disrael-contra.html
és un llibre formidable, i que explica, anticipadament, les conclusions de l'informe Winograd. Perquè és possible analitzar críticament els fets sense ser un agent islamista. I aquest llibre ens descriu, en primera persona, el que va passar aquells dies.

Lluís Ferrer ha dit...

Fa 4 anys que no miro TV3. Si ja no m'agradava en temps de CiU encara menys ara que governen aquesta banda de tarats que presenten clarament el símptome de Good Bye Lenin. El tema d'Israel m'irrita profundament perquè tothom en té una opinió formada i probablement si preguntessis a la gent que et cités alguna de les guerres que ha patit Israel d'ençà de la seva fundació no crec que en poguessin citar-ne ni una.
Menys estupidesa i més lectura!
(Molt recomanable el llibre sobre aquest tema de Joan B. Culla Israel. El somni i la tragèdia)

Anònim ha dit...

Lluís, el libre de Joan B. Culla és excel.lent. Em va alegrar saber que va ser molt venut fa cosa d'un parell o tres d'anys i això vol dir que molta gent pensa com nosaltres però no té la gosadia de dir-ho públicament.

PETATS A ULTRANÇA ha dit...

És un llibre imprescindible per entendre el conflicte.

Anònim ha dit...

Buff, el tema del conflicte israeliano-palestí és tan sols una mostra, com n'hi ha desenes més a TV3, que es tracten des del sectarisme esquerdat de l'esquerra diguem-ne "sociatisadora" del nostre país.

En Joan Roura és un xitxarel-lo que reporta -ell en diu notícies, jo en dic parcialitats parcialitzades- de la vida entre israelians i palestins. Que en Roura i els directors dels TN de la CCRTV passin per un curs de reciclatge periodístic.

Endavant Nahmànides!

Diari del Votant Anònim ha dit...

Bé, en Pepe Garriga tampoc es queda curt, eh! Segueix al peu de la lletra la mateixa perspectiva del conflicte: la de Hamas.