
I heus ací que, cinc anys de tripartits més tard, ens trobem a les portes d’una crisi de recursos hídrics sense precedents a la història de la Catalunya moderna i tots els brams antitransvasament s’han convertit en lamentables cabrioles dialèctiques i funambulismes discursius que han de servir per justificar un nou cas de realpolitik a la catalana, sota la màxima: “Quan governen les dretes, hi estem en contra, i quan governem nosaltres, fem el mateix”. I per què fan el mateix? Doncs, per exemple, perquè a) durant 23 anys no es va fer res i ara n’estem pagant les conseqüències, b) perquè l’oposició és deslleial i gens constructiva i només pensa a destruir, c) perquè si no ho aprovem nosaltres i hi introduïm millores sostenibles al final ho acabaran aprovant el PSC i CiU (Sociovergència! Vade retro!)...
Al final, tot plegat no fa sinó engreixar una mica més el farcell del desencís de les persones que, després de dedicar energies, passions i temps a lluitar per una causa, i de delegar-ne la defensa política en un partit determinat, contemplen esmaperdudes com aquests càrrecs electes es desentenen sense cap tipus de vergonya i amb maneres poc dissimulades dels seus compromisos i tiren pel dret. El cas d’Iniciativa és segurament el més sagnant (transvasament, okupes, quart cinturó, eix de Bracons...), però no podem oblidar que ERC, per exemple, ha arribat a negligir fins i tot la defensa del progrés nacional català, principal raó de ser ideològica del partit.
Les dues crosses socialistes, l’ecologista i la independentista, han viscut i han crescut a partir del segrest sistemàtic i l’explotació descarnada de tot un seguit de moviments i corrents, de gran implantació territorial i que comparteixen moltes complicitats amb el votant mitjà català: plataformes en defensa del territori, moviments veïnals, activistes ecològics, entitats sobiranistes, organitzacions juvenils i de defensa de tota mena de causes han nodrit de càrrega ideològica i programàtica uns partits que, en justa contrapartida, els han recompensat amb carretades de diners sota la forma de subvencions i ajudes. Un punt, aquest darrer, que ajuda a entendre el silenci còmplice de moltes entitats que fa temps que viuen còmodament instal·lades dormint a l’ombra ben fresqueta i allargada de determinades conselleries i secretaries, transformades amb el temps en simples repartidores de morrions en forma de bitllets.